Back to Top
 

Composietmaterialen zijn licht én sterk. In opdracht van een Nederlandse scheepswerf ontwikkelden wij een twaalf meter hoge hoofdmast met antennemast uit composietmaterialen. Dankszij de toepassing van deze materialen is het de werf gelukt om een optimale gewichtsverdeling te realiseren in dit nieuwe scheepsontwerp.

 

 

Engineering

Deze lichtgewicht hoofdmast is geheel uit composieten vervaardigd, middels het prepreg-procedé. Dit is een uniek productieproces voor dergelijke producten en onderscheidend ten opzichte van polyester producten door een lager gewicht en betere mechanische eigenschappen.

 

 

Eindproduct

CEEMO Engineering heeft deze hoofdmast inclusief bimini met antennemast in 2013 vervaardigd. De prioriteit bij dit ontwerp was de noodzaak tot gewichtsvermindering. Door de gunstige eigenschappen van koolstofvezel is dit materiaal toegepast voor de antennemast en de zes pilaren die de mast dragen. De pilaren fungeren eveneens als doorvoer voor de bekabeling en de ontluchting van de brandstoftanks. De antennemast dient ervoor om alle communicatie- en radarapparatuur te dragen.

De bimini is via prepreg opgebouwd uit glasvezel, in combinatie met een kern van nomex honingraat. Bij een belasting van 340 kilogram per vierkante meter buigt de bimini slechts 45 millimeter door.

 

Facts & Figures

 

33

procent gewichtsbesparing vergeleken met een polyester uitvoering

 

700

vierkante meter prepregsystem met de hand gelamineerd

 

1267

kilogram als totale massa

 

Zoekt u een vergelijkbaar product?